Locale Altele
Duminica, 5 Mai 2024
Dum, 5 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Conducerea județului ”dovedește” că, de fapt, ”autoutilitarele” de 35.000 euro fac economie la buget
Florin Răchitan  - Luni, 26 Februarie 2018

Dezbateri halucinante în ședința de luni a Consiliului Județean, în care (încă) liberalul Adrian Cozma a cerut explicații în legătură cu cele trei mașini Skoda Octavia cu dotări full-option de lux și botezate ”autoutilitare” în acte, pentru care conducerea județului a plătit câte 35.000 de euro la sfârșitul anului trecut.

Tânărul avocat a dat citire inclusiv unei Ordonanțe de Urgență care interzice autorităților locale să achiziționeze autoturisme a căror valoare depășește 18.000 de euro, tocmai pentru a preveni risipa de bani publici, în condițiile în care reprezentanții acelorași autorități se plâng întruna că trebuie să se descurce cu bugete de austeritate.

Mai mult, Adrian Cozma a prezentat răspunsul unui dealer auto din Cluj, căruia i-a cerut o ofertă de preț pentru același tip de ”autoutilitară” Skoda Octavia, cu exact aceleași dotări pe care le au mașinile cumpărate de Consiliul Județean de la o reprezentanță Skoda din Oradea.

Probabil la Cluj sunt mai ieftine mașinile, așa se explică prețul de numai 25.000 euro (adică cu 10.000 euro mai puțin / bucată) oferit de dealerul auto căruia i s-a adresat Adrian Cozma.

De asemenea, înțelegând limitările legale impuse autorităților locale și județene, Adrian Cozma a propus și niște modele Dacia Duster, cu dotări cât se poate de avansate, la preț de numai 16.000 de euro, pentru a se încadra în pragul maxim impus de lege.

Răspunsurile date de cei din conducerea județului reprezintă o lecție perfectă despre cum văd ei lucrurile și cum pot să convingă pe oricine că negru-i alb și viceversa.

Președintele Pataki Csaba a explicat frumos că Satu Mare nu face excepție, deoarece la toate primăriile și consiliile județene din țară putem găsi mașini ”botezate” autoutilitare în acte, aceasta fiind o mică ”portiță legală” prin care se poate fenta legea, astfel încât să se poată cumpăra autovehicule noi și trainice și astfel să se facă economii la cheltuielile de întreținere, având în vedere că numai reparațiile la parcul auto învechit al Consiliului Județean au costat aproape 50.000 euro în ultimii trei ani. Deci, de fapt, prin achiziția unor Skoda de 35.000 de euro se face economie la bugetul județului, iar prețul lor se va recupera în maxim 3 ani.

În ceea ce privește legalitatea achiziției, Pataki Csaba a reaminitit că aceasta s-a făcut în baza unei licitații pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), printr-o procedură cât se poate de transparentă și, noa, nu e vina Consiliului Județean Satu Mare că singurul ofertant pentru acest tip de ”autoutilitare” a fost o firmă din Oradea și că acela a fost singurul preț oferit ;))

Actually, în articolul din momentul izbucnirii scandalului, am arătat că exact aceeași procedură, cu exact același ofertant, a derulat-o la sfârșitul anului trecut și Consiliul Județean Bihor, doar că acolo președintele Pasztor Sandor s-a răzgândit în ultima clipă și a renunțat la achiziția ”autoutilitarelor” Skoda după ce presa locală din Oradea a dezvăluit jmekeria pe care o plănuiau grofii de acolo. E adevărat, colegii noștri orădeni au fost mai pe fază, în timp ce noi am aflat despre Skode abia după ce au fost parcate frumos lângă treptele Palatului Administrativ.

În ceea ce privește propunerea de a cumpăra mai bine Dacia Duster, vicepreședintele Ioan Rus l-a făcut ”populist” pe colegul său de partid (încă) Adrian Cozma, făcând aluzie și la eventuala revocare a votului de investitură a sa în Consiliul Județean de pe lista PNL, prefăcându-se că nu înțelege la ce s-a referit acesta când ”și-a cerut votul înapoi” (explicație pentru cei care s-au născut ieri în lumea asta: Adrian Cozma a fost ales consilier județean pe listele PNL și unii spuneau că ar fi avut chiar șanse pentru un post de vicepreședinte, dar de o vreme încoace a trecut, practic, în opoziție și are o atitudine critică față de actuala conducere a Consiliului Județean. Colegii săi de partid, practic, îl șantajează că dacă nu stă cuminte, atunci eventual ar putea să-l excludă din partid – au și avut o tentativă eșuată în acest sens – iar potrivit legii, dacă-și pierde calitatea de membru de partid atunci își pierde și mandatul de consilier județean și nu va mai putea să ”deranjeze” actuala majoritate politică).

Tags: scandal  autoutilitare  skoda  
1889 vizite
Distribuie pe